Młodzi z Energią

Dlaczego Młodzi z Energią?

Energia w sposób naturalny kojarzy się z młodzieżą, z jej zdolnością do aktywności, posiadania wielu zainteresowań, podejmowaniem różnorodnych inicjatyw, działania zespołowego i integracji.

Sport jest jednym ze sprawdzonych  sposobów ukierunkowania energii na działania służące nie tylko zwiększaniu sprawności fizycznej, ale również pracy zespołowej, szeroko rozumianemu rozwojowi indywidualnemu i społecznemu. Młodzi z Energią to projekt, który stawia przede wszystkim na edukację poprzez sport, działalność wychowawczą oraz rozwój umiejętności. Dodatkowo, jego realizacja sprzyja inicjowaniu więzi lokalnych i regionalnych, poszerzaniu kontaktów między różnymi środowiskami, budowaniu współpracy między instytucjami zajmującymi się młodzieżą oraz wspomaga działalność charytatywną.

Szczególnie zależy nam, aby wywołać dobrą energię  wśród młodzieży, poprzez zachętę do aktywności względem dzieci z domów o trudnej sytuacji materialnej, rodzinnej i społecznej. Chcemy, aby sportowy duch walki dotarł do środowisk zagrożonych wykluczeniem społecznym na Mazowszu.
Zamierzamy w ten sposób wspierać i upowszechniać piłkę nożną, animować i promować zdrowy i aktywny styl życia oraz wspierać edukację na każdym etapie kształcenia. Przede wszystkim jednak zależy nam, aby wzmacniać współpracę lokalną w wielu wymiarach. Liczymy, że na udanej realizacji naszego projektu najwięcej skorzysta młodzież. Mamy nadzieję, że dzięki zaangażowaniu ekspertów i licencjonowanych trenerów uda się wypatrzyć najbardziej utalentowanych uczestników turnieju. Chcemy przed nimi otworzyć drzwi do dalszej sportowej kariery. Będziemy im w tym kibicować i promować ich talenty.

Projekt Młodzi z Energią stanowi odpowiedź na wielkie zapotrzebowanie na tego typu przedsięwzięcie w społecznościach lokalnych. Tak wiele słychać postulatów, że coś trzeba zrobić, zmienić, zorganizować. My wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom i z myślą o integracji i wspieraniu aktywizacji młodzieży na bazie dotychczasowych doświadczeń wolontariuszy naszej Fundacji, Zarząd przygotował projekt Młodzi z Energią – czyli program kompleksowej oferty edukacyjno-sportowej dla dzieci i młodzieży zainteresowanych piłką nożną, potrafiących spojrzeć na edukację i sport jako na dobrą metodę generowania energii społecznej, szansę na rozwój oraz aktywizację w gronie rówieśników.

Projekt Młodzi z Energią realizowany jest na terenie Mazowsza od początku kwietnia 2013 roku. Informacje o naszym projekcie i działaniach dotarły do licznych placówek i instytucji. Zgłosiło się wielu chętnych do wzięcia udziału w projekcie. Przeprowadziliśmy spotkania pilotażowe dla wszystkich zainteresowanych. Projekt spotkał się z dużym entuzjazmem młodzieży. Z myślą o niej zorganizowaliśmy treningi i ćwiczenia z udziałem naszych wolontariuszy i przedstawicieli.

Na finałowe rozgrywki o Puchar Dobrej Energii przyjęliśmy zgłoszenia 14 zespołów.
Łączne niemal 150 zawodników.
Młodych, ambitnych i pełnych energii do gry i rozwoju swoich umiejętności.
Wśród nich prawdziwe talenty i przyszłe gwiazdy piłki nożnej.

Turniej finałowy został rozegrany w sobotę 15 czerwca 2013 roku na stadionie Syrenka – OSiR Wawer, ul. Starego Doktora 1, Warszawa.

Ten dzień to była niepowtarzalna okazja aby przekonać się, że sport to coś niezwykłego.
Dziękujemy wszystkim za wspólne kibicowanie i zabawę.
Graliśmy przez cały dzień!
Niesamowitą oprawę artystyczną pierwszej edycji turnieju Młodzi z Energią zapewniły zespoły muzyczne Kwantz Pantz oraz WIEWIÓRKA NA DRZEWIE.

Dodatkowe atrakcje dla młodzieży czekały na bocznych boiskach oraz na ściance, na której każdy – pod okiem instruktorów – mógł sprawdzić swój talent do chodzenia po górach. Akrobacji i zmagań z siłą ciążenia naprawdę nie brakowało.

Turniej piłkarski o Puchar Dobrej Energii to wydarzenie, które na długo wszyscy zapamiętamy.

W trakcie zawodów obdarowaliśmy każdego uczestnika sprzętem sportowym.
Nagrody i niespodzianki dodatkowo przypadły też w udziale wielu dzieciom z okolicy.

Już teraz planujemy kolejną edycję turnieju Młodzi z Energią.
Liczymy na Was!
Dołączcie do nas!
Każda amatorska drużyna, dziecięca bądź młodzieżowa, może się do nas zgłosić i powalczyć o Puchar Dobrej Energii.

Zobacz jak wyglądał turniej Młodzi z Energią:

Pobierz film w jakości HD >>

Poniżej galeria zdjęć z turnieju Młodzi z Energią z 15 czerwca 2013 roku.
Fot. Fundacja MOSTY

* Jeśli chcesz pobrać zdjęcia ze strony – wyślij prośbę poprzez formularz kontaktowy >>